Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Lista E-urilor inofensive si naturale care nu sunt un pericol pentru sanatate


euri sanatoaseDesi romanii nu au o alimentatie exemplara, de fiecare data cand auzim de conceptul de E-uri ne inspaimantam si parca ni se trezeste un fel de constiinta alimentara pe care din pacate o pierdem imediat ce am ajuns la raionul cu mezeluri sau dulciuri. Este adevarat ca E-urile dauneaza grav sanatatii, iar o lista cu E-urile daunatoare poti gasi intr-aun articol anterior, insa nu tot ceea ce este E este si nociv.

Specialistii au ajuns la diverse concluzii, care mai pot varia in functie de sursa, care sunt limitele intre care organismul nostru suporta anumite componente, atat cat sa nu devina daunatoare pentru organismul nostru. Pentru ca anumite alimente sa fie mai apetisante, producatorii au creat subtante care sa le "sustina" pe cele existe deja in natura. Pentru acestea, desi sunt aprobate si omologate, mai exista inca anumite semne de intrebare si rezerve.

Care sunt E-urile sanatoase?

Fiecare stat isi da aprobarea pentru asemenea ingrediente si garanteaza astfel ca acesta se inscrie in limitele permise, fara a deveni nociv pentru organismul uman - cel putin acesta este principiul.

E-uri mai putin nocive decat medicamentele

Da, ai citit corect, unele E-uri sunt chiar mai putin daunatoare decat un somnifer sau un antinevralgic, intrucat nu prezinta efectele secundare pe care medicamentele le-ar produce. Aceste E-uri sunt de fapt E-uri produse de natura, cele care fac ca in mod neartifical alimentele sa fie sanatoase si delicioase. Fara acesti compusi, alimentele consumate nu ar mai fi la fel de aromate si gustoase. John Kennety, un profesor de chimie australian, a creat o lista cu componentii naturali pe care ii produce o planta.

Ce aditivi naturali putem gasi intr-un mar?

  • Regulatori de aciditate

E300 - acid ascorbic

E330 - acid citric

E334 - acid acetic

E363 - acid succinic

E374 - niacina

  • Coloranti:

E101 - riboflavina

E140 - clorofila

E160a - carotina

E163 - antociani

E181 - tannin

  • Conservanti

E260 - acid oxalic

E270 - acid lactic

E280 - acid proprionic

E296 - acid malic

  • Emulgator

E440 - pectina

Potentiator de gust si aroma

E620 - acid glutamic

Altele

E921 - cistina

  • Substante chimice naturale necuprinse in nomenclatorul "E":

Aldehida acetica

Hexanal

Butan-1-ol

Acetat de butil

Acetat de propil

Butanoat de propil

Hexil propanoat

Hexil hexanoat

Nu toate E-urile sunt daunatoare sanatatii. Sub aceeasi denumire sunt ascunse si substante inofensive pentru organism, dintre care unele pot avea chiar beneficii: vitamine de sinteza, care au proprietati similare celor care provin din surse naturale, coloranti extrasi din fructe, legume si diverse plante si lecitina, despre care se spune ca ajuta la imbunatatirea memoriei.

Vitamine ascunse sub numele de E-uri

  1. E300 - vitamina C. Este un aditiv cu proprietati antioxidante, care se gaseste in paine, aluaturi, prajituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare si chiar vin. Vitamina C ajuta organismul sa arda mai multe grasimi in timpul antrenamentelor, ajuta la regenerarea tesutului, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, creste absorbtia fierului din alimente si stimuleaza sistemul imunitar.
  2. E101 - vitamina B2. Vitamina B2 este cunoscuta sub numele de riboflavina si este folosita drept colorant alimentar. E101 are si efecte benefice, printre care si reducerea frecventei si a severitatii migrenelor, ajuta la functionarea glandei tiroide si a metabolismului, mentine sanatatea parului, regleaza secretia de sebum si combate oxidarea.
  3. E306 - vitamina E. Este un aditiv considerat inofensiv si este folosit in uleiuri ca sa nu rancezeasca. Surse naturale de vitamina E sunt: ouale, laptele si carnea.
  4. E160a(ii) - beta-caroten. Este substanta care confera morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A. Specialistii avertizeaza insa ca betacarotenul poate creste riscul de cancer pulmonar in cazul fumatorilor.

Colorantii care nu dauneaza sanatatii

  1. E100 - curcumina. Curcumina este o substanta care se extrage din radacina de curcuma (inrudita cu ghimbirul), care are culoare galbena si este folosita ca un colorant. Curcumina are efect antiinflamator, poate atenua simptomele psoriazusului si eczemelor si poate reduce numarul polipilor de colon.
  2. E160d - licopen. Licopenul pentru uz comercial este un colorant rosiatic, este extras din rosii si se foloseste in special in pasta de tomate si alte produse de culoare rosie. Licopenul protejeaza pielea impotriva razelor nocive ale soarelui, ajuta la controlul crizelor de astm si are proprietati anticancerigene.
  3. E161b - luteina. Luteina este extrasa din petale de galbenele si este folosita drept colorant alimentar. Luteina este folositoare sanatatii ochilor, reducand riscul declansarii cataractei, mentine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor, oferind hidratare, dar mentine si inima sanatoasa.

E-uri care conserva memoria

  1. E163 - antocianinele. Sunt coloranti naturali, extrasi din coaja strugurilor sau din varza rosie. Se gasesc in compozitia produselor lactate, jeleurilor, dulciurilor, bauturilor racoritoare si supelor de legume. Antocianinele ajuta la prevenirea celulitei si ridurilor, protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular si amelioreaza artrita reumatoida gratie proprietatilor sale antiinflamatorii.
  2. E162 - "rosu de sfecla". Este tot un colorant natural, care se extrage din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restrictie la copiii mici si la prescolari.
  3. E322 - lecitina. Se gaseste in ciocolata, iar studiile arata ca imbunatateste memoria si mentine creierul in priza.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt E-urile cele mai periculoase pentru sanatate si care sunt cele mai folosite in Romania?

Traim deja niste timpuri in care pe orice produs ai pune mana, risti sa te trezesti cu o imbinare de aditivi, coloranti, indulcitori, arome sau tot ce se poate mai artificial si numai cu un aliment de calitate nu. Se ...
 » mai mult...

Afla care sunt beneficiile pectinei si daca are si efecte adverse

Ai cumva colesterol ridicat? Suferi de diabet? Daca da, atunci cel mai probabil ai prin sertarele de la bucatarie cateva medicamente menite sa iti tina sub control aceste afectiuni. Vestea buna pe care ti-o voi este ca ...
 » mai mult...

Sos sanatos pentru deserturi delicioase

Merele si untul de arahide reprezinta o gustare sanatoasa destul de clasica, insa nu uita ca asa cum merele au ceva calorii si nu iti permit sa le mananci in cantitati industriale, asa si beneficul unt de arahide are 95 ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici