Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Modalitati de preventie a cancerului


preventie cancerSubiectul cancerului m-a preocupat foarte mult zilele astea si m-am gandit ca nu ar fi rau sa il dezbat mai pe larg dat fiind faptul ca aceasta afectiune ramane inca intr-o zona necunoscuta pentru medicina. Nu spun ca nu exista tratamente si metode insa o solutie salvatoare, un remediu sigur nu se spune ca a fost descoperit. In egala masura, exista si doar o serie de reguli de bun simt care ne pot ajuta sa prevenim cancerul.

In primul rand as dori sa insist pe ideea ca cea mai buna metoda de preventie, pe langa un anumit stil de viata, este consultarea permanenta a medicului. Daca ai antecendente in familie, riscul creste si odata cu el creste si necesitatea controalelor mai dese.


Cum poti preveni cancerul?

Exista o serie de metode simple de preventie a cancerului, un stil de viata sanatos in principiu te poate scapa de o parte din grija aparitiei acestei afectiuni.

Varza murata.

Un studiu finlandez a descoperit  faptul ca procesul de fermentatie prin care se obtine varza murata produce foarte multi compusi cu efect anticancerigen, incluzand izotiocianati (ITC), indoli si sulfurafan.

Eu ma cam feream de varza murata din cauza continutului ridicat de sare, insa daca o clatesti in niste apa inainte de a consuma, ii reduci semnificativ continutul de clorura de sodiu.

broccoliBroccoli.

Leguma-minune nu se putea sa nu aduca beneficii si in acest context. Recomandarea de baza este sa alegi sa il prepari intr-o baie de aburi, decat sa il fierbi efectiv si cu atat mai putin sau il bagi la cuptorul cu microunde. Broccoli este un superaliment pentru preventia cancerului, in consecinta ar trebui consumat cat mai des posibil (eu mananc broccoli zilnic, de exemplu).

Un studiu spaniol a descoperit ca prepararea broccoli-ului in cuptorul cu microunde ii distruge flavonoizii cu efect anticangerigen in proportie de 97%! Prin urmare, indicat este sa il prepari intr-un mod cat mai naturaol posibil sau chiar sa il mananci crud, sa il adaugi in supe sau salate.

Nuci de Brazilia.

Rumeneste-ti niste nuci de Brazilia si adauga-le in ploaie peste salata. Acest tip de nuci are un continut ridicat de seleniu, un mineral care se poate spune ca are putere maxima de convingere asupra celulelor canceroase, determinandu-le sa se sinucida si ajuta chiar la repararea celulelor afectate in vederea reconstructiei ADN-ului.

Un studiu intreprins in cadrul Universitatii Harvard a analizat 1000 de barbati ce sufereau de cancer de prostata si au ajuns la concluzia ca cei care aveau niveluri de seleniu crescute in sange aveau sanse cu 48% mai scazute de a le avansa boala la un stadiu mai periculos in urmatorii 13 ani decat cei care aveau nivel scazut de seleniu.

Un alt studiu concludent, desfasurat pe durata a 5 ani la Universitatea Cornell si Universitatea din Arizona, a expus faptul ca numai 200 de micrograme de seleniu pe zi – asta insemnand cam doua nuci de Brazilia decojite – reusesc sa reduca sansele dezvoltarii de tumori de prostata cu 63%, sansele dezvoltarii cancerului colorectal cu 58%, tumorilor maligne la nivelul plamanilor cu 46% si per total reduc mortalitatea datorata cancerului cu 39%.

Calciu.

Ia un supliment de calciu cu niste vitamina D3 si magneziu. Un studiu desfasurat la Scoala Medicala Dartmouth sugereaza ca aceste suplimente reduc polipii colonici (care prezinta un mare risc pentru dezvoltarea cancerului de colon) la persoanele susceptibile spre a-i dezvolta.

usturoiUsturoi.

Adauga usturoi cam la orice mamanci. Usturoiul contine compusi de sulf care stimuleaza defensiva naturala a sistemului imunitar impotriva cancerului si poate avea chiar potentialul de a reduce dezvoltarea tumorilor.

Studiile arata ca usturoiul poate reduce incidenta cancerului la stomac cu pana la 12%.

Usturoi cu ulei de masline.

Soteaza doi catei de usturoi in 2 linguri de ulei de masline si apoi adauga o conserva de rosii taiate cubulete cu continut scazut de sare. Pune-le pe foc si amesteca-le pana cand se incalzesc, apoi serveste-le peste niste paste integrale, un cracker integral sau Wasa. Beneficiile usturoiului deja le-am mentionat.

Licopenul din rosii protejeaza impotriva cancerului de colon, prostata si de vezica urinara, iar uleiul de masline ajuta ca organismul sa absoarba acest licopen din rosii, iar fibrele din alimentul integral pe care il alegi te protejeaza impotriva cancerului de colon. Si desigur ca vei avea parte si de o masa extrem de gustoasa!

Pepenele galben.

Incearca pe cat posibil sa te bucuri de pepenele galben cand il gasesti in piata si apoi orienteaza-te chiar si catre cel din supermarketuri. Taie-l felii si depoziteaza-l intr-un loc racoros si mananca in fiecare dimineata.

Pepenele galben reprezinta o sursa grozava de carotenoide (fitonutrient liposolubil), pigmentul alimentelor portocalii-rosii, substante din plante care reduc semnificativ riscul cancerului de plamani (pe langa preventia altor afectiuni, precum degenerarea maculara).

curcumaCurcuma (turmeric)

Curcumina este ingredientul activ cu efect antiinflamator al curcumeii. Medicina ayurvedica si medicina chineza o folosesc in mod traditional de secole. In momentul de fata este cea mai studiata planta medicinala ancestrala. Curcumina este studiata in contextul combaterii unor afectiuni precum: artrita, probleme de inima si alte afectiuni legate de inflamatii.

In ultimii ani este studiata si ca un adjuvant in lupta impotriva cancerului. Se pare ca reuseste sa induca apoptoza (moartea celulelor) in celulele canceroase ale cancerului de san.

Pudra de turmeric se incalzeste alaturi de lapte si ulei de cocos peste care adaugi si putin piper negru, astfel vei obtine un tonic sanatos care va ameliora inflamatiile si te va ajuta in preventia cancerului.

Ciuperci

Anumite tipuri de ciuperci si extracte din ciuperci sunt folosite la nivel mondial pentru preventia si tratarea cancerului si pentru imbunatatirea si modularea raspunsului imunitar.

Ciupercile cele mai utilizate pentru lupta impotriva cancerului: ganoderma reishi, shitake (are proprietati antitumorale si imbunatateste sistemul imunitar), coriolus versicolor (de secole este folosita in medicina chineza ca un extraordinar tonic), cordyceps sinensis (protejeaza impotriva efectelor adverse ale chimioterapiei), maitake grifola frondosa cloud, chaga inonotus obliquus black tree fungus.

 

Puterea antioxidantilor

Nu exista tema legata de stilul de viata sanatoasa care sa nu includa antioxidantii!

Afine, coacazele negre si cereale.

Combina la micul dejun 100 de grame de afine sau coacaze negre si cereale integrale. Afinele stau pe primul lor in topul puterii efectului antioxidant.

Antioxidantii neutralieaza radicalii liberi, care sunt compusi instabili care pot crea daune celulelor si pot conduce inclusiv la dezvoltarea cancerului.

anghinareAnghinare.

Mananca in fiecare seara niste anghinare. Ma bucur sa te anunt ca despre anghinare am vorbit si intr-un articol mai vechi. Anghinarea este o sursa buna de silimarina, un antioxidant care are capacitatea de a preveni cancerul. Pentru a putea manca anghinarea va trebui sa o decojesti de franzele exterioare, sa ii tai partea de jos si partea tepoasa din varf.

O poti prepara prin fierbere sau la aburi pana cand se inmoaie, cam 30-45 de minute. Scurge apa si inlatura invelisul fibros usor pana cand ajungi la miezul moale. Adauga aceasta “inima” de anghinare in putin unt sau suc de lamaie si bucura-te de beneficii!

Paharul cu apa.

Propune-ti ca de fiecare data cand te duci la baie sa te opresti si in bucutarie sau langa aparatul de apa pentru a bea un pahar cu acest lichid. Un studiu din anul 1996 publicat in “The New England Journal of Medicine” a demonstrat ca barbatii care beau in jur de 2 litri de apa zilnic reusesc sa isi scada riscul de cancer de vezica urinara cu aproape jumate.

In cazul femeilor, cele care beau cu sfintenie doza de 2 l de apa recomandata sau chiar o depasesc, reusesc sa isi scada riscul aparitiei cancerului de colon cu pana la 45%.

Ceaiul.

Fa-ti un obicei din a bea ceai. Despre puterile tamaduitoare ale ceaiului verde s-a tot vorbit in ultimii ani si este pretuit in Asia de mii de ani. In Occident, studii noi au dovedit ca ceaiul reuseste sa protejeaza impotriva unei varietati mari de cancer si a unor afectiuni cardiace.

Anumiti oameni de stiinta considera ca renumitul compus chimic, epigallocatechina gallata (EGCG) , al ceaiului verde ar putea fi unul dintre compusii cu cel mai puternic efect anticancerigen descoperit vreodata, datorita dezvoltarii unor enzime inhibitoare ale celulelor canceroase.

Berea.

Iesi la o bere in weekend. Berea se pare ca protejeaza impotriva bateriei helicobacter pylori, cunoscuta ca fiind cauza pentru ulcer si pusa in legatura cu cancerul de stomac. Aceleasi beneficii le are si vinul.

Totusi, consumul excesiv de alcool chiar dauneaza grav sanatatii, intrucat iti poate creste riscul dezvoltarii cancerului cavitatii bucale, de gat, gastric, esofagian, de ficat si de san.

somonSomonul.

Cercetatorii australieni au intreprins studii asupra populatiei canadiene (ciudat, stiu) si au ajuns la concluzia ca cei care consumau patru sau mai multe portii de peste saptamanal erau expusi la un risc cu aproape o treime mai scazut de a dezvolta forme de cancer de sange precum leucemie, myeloma sau cancerul celulelor albe, limfomul non-Hodgkin.

Alte studii arata legatura dintre consumul de peste gras (somon, macrou, scrumbie, halibut, sardine si ton, dar si creveti si scoici) si reducerea riscului cancerului endometrial in cazul femeilor. Deci da, formidabilul omega-3!

Multivitamine.

Ia o multivitamina in fiecare dimineata. Cred ca e usor de inteles de ce atentia acordata nivelurilor de vitamine si minerale te poate feri macar pe de-o parte de grija cancerului. Vitaminele si minerale imbunatatesc functiile sistemului imunitar si pot preveni o mare varietate a formelor de cancer.

Soarele.

Iesi in soare cam 15 minute zilnic. Ai auzit ca vitamina D este si vitamina soarelui, nu o gasesti prea usor in alimente si singura alternativa la baile de soare sunt suplimentele de vitamina D. Stiu ca suntem sfatuiti peste tot sa nu ne expunem razelor solare incat ne ferim organism chiar si de un lucru bun.

Cercetatorii sustin ca un aport scazut de vitamina D poate creste riscul a multiple forme de cancer precum cancerul de san, de colon, prostata, ovarian si la stomac, dar si al osteoporozei, diabetului, sclerozei multiple si a tensiunii.

Conditia ar fi sa iesi in razele soarelui de dimineata, iar daca totusi nu iti este permis sau vrei pur si simplu sa te feresti, ai grija sa iei un supliment de vitamina D.

Paharul de tarie.

Tine un pahar de tarie sau de shot in geanta de plaja ca din cand in cand sa il umpli cu niste crema cu factor de protectie solara si sa te mai dai pe corp.

Kiwi.

Taie un kiwi in jumatate si scoate-i pulpa cu o lingura si apoi mananca-l. Eu recunosc ca il mananc intreg, cu tot cu coaja si imi place parca si mai mult. Poti spune ca acest fruct, kiwi-ul, este un fel de grenada plina de antioxidanti anticancerigeni, incluzand vitamina C, vitamina E, cupru si luteina.

Un sfat util si interesant despre kiwi: poti adauga niste feliute de kiwi pe carnea slaba pentru a o fragezi.

Prezervativul.

Foloseste prezervativ si incearca sa te limitezi la cat mai putini parteneri si cat mai siguri, dat fiind faptul ca asa iti scazi sansele de contractare a virusului papilloma sau virusul HPV, de care cu siguranta ai mai auzit, cel care cauzeaza cancerul cervical.

grasimi nesanatoaseGrasimile animale.

Incearca pe cat posibil sa elimini proteinele de sursa animala foarte grasa. Un studiu intreprins de Universitatea Yale a descoperit ca femeile care isi luau cea mai mare parte a proteinelor din surse animale aveau un risc cu 70% mai mare de dezvoltare a limfomului non-Hodgkin, pe cand cele care consumau o cantitate mare de grasimi saturate isi cresteau riscul cu pana la 90%.

Deci tine-te departe de carnurile grase si branzeturile cu multe grasimi, alege carnea de pasare si pestele, in detrimentul celei de porc sau vita si foloseste ulei de masline in locul untului.

Strugurii.

Strugurii sunt o sursa grozava de resveratrol, compusul anticancerigen regasit in vin. Partea buna este ca spre deosebire de vin, strugurii nu contin alcoolul care poate creste riscul aparitiei cancerului de san la femei.

Prazul.

Adauga niste praz in salata ta. O alimentatie bogata in ceapa iti poate reduce riscul ocurentei cancerului de prostata cu pana la 50%. Efectele benefice sunt cele mai puternice in momentul in care sunt ocnsumate crude sau foarte putin preparate termic.

Prin urmare, incorporeaza in meniul tau si niste praz, ceapa alba, ceapa de apa sau arpagic pentru un gust mai fad.

Limonada.

Prepara-ti niste limonada sau limeonada (adica limonada din lime :) ). Doza zilnica de citrice scade riscul aparitiei cancerului de cavitate bucala, gat si stomac cu 50%, cel putin asa sustin cercetatorii australieni.

ciocolata amaraCiocolata peste 70% cacao

Proprietatile antioxidante ale ciocolatei sunt binecunoscute de ceva vreme. Ea contine polifenoli, substante care pot ajuta la scaderea sanselor de dezvoltare a cancerului. Din pacate, ciocolata nu contine minerale si alti nutrienti care ar putea la reducere efectelor carcinogenilor.

Si nu uita ca ciocolata contine si multe grasimi ca si calorii, deci consumul ei in exces nu reprezinta solutia pentru obtinerea cat mai multor antioxidanti in organism.

Cafeaua

Cafeaua, la fel ca si ciocolata neagra, contine polifenoli. Polifenolii ajuta la curatarea organismului de radicali liberi. Doza recomandata zilnic de cafea ar fi cam de 500-600 mg.

 

Chimicale de care nu ai nevoie

Ce este bine sa faci si ce ar trebui sa eviti pentru a trai fara teama posibilitatii dezvoltarii cancerului.

plimbariPlimbare.

Incearca cel putin vara sa faci cate o plimbare de 30 de minute zilnic dupa cina si in restul sezoanelor mai coboara cu cate o statie mai devreme si ia-o pe jos pana acasa sau pana la birou. Daca vrei opinia mea personala, 30 de minute nu sunt chiar suficiente pentru a-ti asigura un stil de viata sanatos, insa este mai bine decat nimic.

Se pare ca 30 de minute ar fi suficiente pentru a-ti scadea riscul de cancer de san, conform unui studiu al Centrului de Cercetare pentru Cancer din Seattle. Exercitiile moderate reduc nivelurile de estrogen, un hormon care creste riscul dezvoltarii cancerului de san. In momentul in care 170 de femei supraponderale, care nu faceau pic de miscare in afara de plimbare prin casa, cu varste intre 50 si 75 de ani au inceput sa faca miscare de efort moderat cam 3 ore pe saptamana, nivelurile de estrogen care circulau prin organism au scazut semnificativ dupa 3 luni. Dupa un an, persoanele care au pierdut aproximativ 2% din grasimea corporala au avut parte de o scadere chiar si mai mare a nivelului de estrogen.

Un alt studiu a facut legatura intre 4 ore de mers sau de calatorit in excursie cu scaderea riscului de cancer pancreatic chiar la jumatate. Metabolismul insulinic este imbunatatit datorita exercitiilor fizice si din acest motiv probabil ca apar aceste beneficii.

Sos pentru gratar.

Incearca sa iti invelesti alimentele pe care le pui pe gratar intr-un strat de sos gros. Prepararea alimentelor la gratar poate crea o serie de chimicale ce produc cancer. Pe mine asta ma inspaimanta destul de mult dat fiind faptul ca eu la gratar imi perpar majoritatea legumelor.

Totusi, cercetatorii de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului au descoperit ca adaugarea unei “glazuri” groase marinate va preveni contactul direct al alimentului cu suprafata incalzita si astfel chimicalele daunatoare nu vor mai fi create. Alternativa ar fi sa iti prepari carnea sau ce aliment iti doresti la cuptor ca abia la final sa o arunci pentru foarte putin timp pe gratar pentru a se rumeni.

Dupa cum observi, nu am vorbit despre un sos gros si plin de calorii. In plus, ai grija si la ce uleiuri folosesti pentru a avea punctul de ardere cat mai ridicat.

Alimentele organice/bio.

Daca ai grija sa cumperi de la surse realmente naturale, nu ai parte de pesticidele si hormonii cu care sunt umflate majoritate alimentelor de pe rafturile magazinelor sau de pe tarabele vanzatorilor din piata chiar. Aceste elemente chimice pot cauza daune la nivel celular ceea ce va rezulta in aparitia anumitor forme de cancer.

gradinaritGradina.

Ai grija la pesticidele pe care le folosesti in gradina ta sau pe peluza ta intrucat si ele iti pot creste riscul aparitiei cancerului dat fiind faptul ca majoritatea pesticidelor contin acid 2,4-diclorfenoxiacetic (pus in legatura cu limfomul non-hodgkin) sau meta-Chlorophenylpiperazine (mCPP – pus in legatura cu forme de cancer ale tesuturilor moi).

Gandeste-te mai ales ca toate pesticidele folosite pentru gradini sau sere nu trec chiar prin toate testarile riguroase prin care trec alimentele pana sa fie eliberate pe piata.

Curatenia chimica.

Ai grija unde iti dai la spalat hainele intrucat multe firme inca mai folosesc substante chimice denumite PERC (perchloroethylene), care ar pune in pericol sanatatea rinichilor si a ficatului animalelor care sunt expuse la a le inhala permanent. PERC pot dauna creierului si sistemului nervos central si au fost asociate unui risc crescut de cancer esofagian, limfom si cancer de col uterin in cazul peroanelor care le-au folosit ocazional.

Incearca pe cat posibil sa iti cumperi haine care nu necesita spalarea chimica si spala-le tu acasa pentru a nu fi expusa riscurilor acestor chimicale. Daca totusi trebuie sa le speli la o firma specializata, lasa-le la aerisit in punga cu care ti-au fost inapoiate dupa spalare inainte de a le purta.

Castraveti.

Alege castravetii proaspeti in detrimentul celor murati si somonul proaspat in locul celui afumat sau in saramura. Afumaturile si muraturile contin elemente cancerigene variate.

Cartofii.

Treci de la cartofii prajiti si chipsuri la cartofi copti. Un compus cu potential cancerigen denumit acrilamida se formeaza ca rezultat al modificarilor chimice care se produc in alimentele care sunt coapte, prajite sau fripte. Bine, daca e sa vorbim sincer, oricum majoritatea alimentelor care contin aceste acrilamide fac parte din categoria celor interzise pentru un stil de viata sanatos (cartofi prajiti, chipsuri sau dulciuri coapte).

ichael Jacobson a realizat un studiu la Centrul pentru Stiinta de Interes Public (Center for Science in the Public Interest) care estimeaza ca aceasta acrilamida cauzeaza intre 1000 si 25000 de decese avand drept cauza cancerul. Administratia pentru Alimente si Medicante (FDA) analizeaza in momentul de fata situatia acrilamidelor din diverse alimente.

bronzareBronzarea.

Alege un spray autobronzant din motivele despre care s-a tot vorbit si parca anumite persoane nu isi doresc sa inteleaga. Spray-urile autobronzante nu cresc riscul de cancer de piele, pe care solarul, da.

Relatiile sociale.

Un studiu desfasurat la Universitatea Stony Brook din New York a descoperit ca barbatii cu niveluri ridicate de stress si cu legaturi nesatisfacatoare de prietenie sau de familie au niveluri mai ridicate de antigenul specific prostatic (PSA) in sange, un indicator al dezvoltarii cancerului de prostata.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Slabire si sanatate - beneficiile oferite de dieta Paleo

Odata ce am scris despre pericolul pe care il prezinta cerealele asupra sanatatii, m-am gandit sa scriu si cate ceva despre dieta Paleo care pare a castiga din ce in ce mai mult teren atat in lumea sportivilor cat si in ...
 » mai mult...

Ce beneficii aduce si ce vitamine contine anghinarea?

In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ...
 » mai mult...

Ce sunt fibrele alimentare si care sunt beneficiile lor?

Probabil ca stii deja ca fibrele alimentare sunt sanatoase. Normal ca stii, peste tot auzim "consuma fibre, consuma fibre!", "cumpara un supliment cu fibre!", "fireste ca nu te simti grozav, ar trebui sa mananci mai ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici