Ce sunt fibrele alimentare si care sunt beneficiile lor?
Ce sunt fibrele alimentare?
Fibrele sunt substante de balast, care se gasesc numai in legume, fructe, cereale, in general alimente de origine vegetala. Nu vei gasi niciodata fibre in produsele de origine animala (carne, oua, lapte, peste etc.), oricat de convingatoare ar fi reclamele producatorilor. Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, insa ele sunt deosebit de importante pentru sanatate, intrucat ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima. Fibrele pot fi solubile si insolubile. Cele solubile dau nastere unui gel in amestec cu lichidele, iar fibrele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte. In timp ce primele contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange, celelalte regleaza scaunele. Preventia bolilor cu fibre alimentareO meta analiza a descoperit ca persoanele care au o alimentatie bogata in fibre se pot bucura de urmatoarele beneficii:
De ce trebuie sa consumam fibre alimentare?Acum ca ti-am captat interesul, sa enumar rapid si beneficiile consumului de fibre, care poate nu sunt la fel de dramatice ca cele mentionate mai sus.
Cate fibre alimentare trebuie sa consumam?Daca tot am vorbit despre cat de sanatoase sunt fibrele alimentare, sa vedem si care ne este necesarul ca sigur aici exista cateva dubii. Se zice ca un adult consuma in medie cam 15g de fibre zilnic, ceea ce este cu mult sub necesarul zilnic pentru un organism sanatos. Femeile au nevoie de 25g de fibre zilnic, iar barbatii au nevoie de 38g, conform Institutului de Medicina. Consumul de alimente vegetale - legume, fructe, fasole, cereale integrale, nuci - reprezinta cea mai buna cale pe care iti poti atinge necesarul de fibre zilnic. Aceste alimente oricum sunt bogate in nutrienti si, pe langa fibre, ii vei mai asigura organismului si alte elemente necesare pentru o functionare optima. Incearca sa eviti pe cat posibil produsele rafinate - faina alba, painea alba, pastele, desigur dulciurile, prajiturile, biscuitii etc. - si inlocuieste-le cu alimente integrale si "curate". Voi reveni cu un articol despre alimentele cu cel mai mare continut de fibre alimentare.
Cine este
Stefania Bia? ![]() Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:![]()
Hrisca! Un aliment despre care am tot auzit in ultima vreme si de care m-am tot interesat. Recunosc ca sunt in cautarea unei forme de carbohidrati diferite fata de vesnicii fulgi de ovaz sau orez integral. Datorita ... ![]()
Subiectul cancerului m-a preocupat foarte mult zilele astea si m-am gandit ca nu ar fi rau sa il dezbat mai pe larg dat fiind faptul ca aceasta afectiune ramane inca intr-o zona necunoscuta pentru medicina. Nu spun ca ... ![]()
Dupa ce am expus beneficiile consumului fibre alimentare, ma gandesc ca nu ar fi rau sa vedem si care sunt alimentele cu cel mai mare continut din acest macronutrient. Desi exista si o multime de suplimente cu fibre, ... | |
|