Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Noul trend in clasele de aerobic: aqua cycling!


aqua cyclingDe clasele de spinning sau indoor cycling am auzit mai toate, banuiesc. Orele de cycling cred ca sunt printre cele mai bine cotate prin salile care ofera aceasta casa, fiind unele dintre cele mai solicitante, eficiente, dar si extrem de antrenante si distractive. De aqua gym sunt convinsa ca ai auzit in special daca esti o mamica ce isi doreste sa isi redobandeasca greutatea de dupa nastere. Dar de noua moda ai auzit? Despre ce vorbesc? Pai despre Aqua cycling!

Aqua cyclingul sau cyclingul sub apa este un nou trend in lumea fitness-ului care isi doreste a lua amploare in Statele Unite si devine din ce in ce mai popular si in Europa, probabil noi mai avand ceva de asteptat pana sa fim cuprinsi si pregatiti pentru acest curent.

Pe mine momentan ma atrage foarte mult acest concept si sunt extrem de intrigata, mai ales ca am fost si inca sunt fana a claselor de indoor cycling clasic datorita atmosferei unice, spun eu, pe care o creeaza si uneori conexiunii pe care o avem unii cu ceilalti. Se pare ca nu toata lumea agreeaza insa muzica duduind, urletele unui instructor care te „hartuieste” (glumesc, desigur) sa urci un „hill” imaginar, in timp ce te straduiesti sa invarti de un maner care iti va seta dificultate pasului pe care trebuie sa il adaptezi ritmului muzicii si celorlalti participanti, avand grija sa iti si contorlezi ritmul cardiac adecvat.

Cum se desfasoara si cat de dificila este clasa de aqua cycling?

Desi in prima faza as fi bagat mana in foc ca este o clasa mult mai complicata decat cea clasica, intrucat orice miscare sub apa se desfasoara intr-un mod mai dificil si este mult mai solicitanta, se pare ca ciclismul pe bicicleta stationara in apa este ceva mai usor de desfasurat decat activitatea sa infratita mai cu etate.

Nu exista ajustari ale rezistentei, deci nu va trebui sa stai cu grija invartitului si setarii dificultatii pentru a tine pasul cu intreaga clasa, rezistenta apei este singura care seteaza gradul de dificultate si se pare ca atmosfera gandita pentru acest sport este de o cu totul alta factura. Clasele, cle putin cele din New York, se tin la lumina difuza a lumanarilor, inducand mai mult o stare terapeutica decat una sportiva.

Clasa se desfasoara exact la fel ca una clasica, pastrand pozitiile de spinning din sezut, din picioare si cu fundul ridicat usor deasupra seii. Desi la inceput poate parea ca o joaca subacvatica, odata ce intri in etapa solicitanta a clasei, deja treaba devine mai grea si simti cum abdomenul, fundul si picioarele sunt solicitate la maxim.

Desi se simte dificultatea activitatii fizice, cu semnele sale standard ale transpiratiei (destul de greu de identificat avand in vedere ca esti oricum uda de la apa din piscina) si ale respiratiei grele, faptul ca ea se desfasoara in apa te va face sa nu simti presiunea gravitatiei.

O pozitie aparte, ce nu poate fi replicata si la orele de indoor cycling clasice este cea a abdomenelor subacvatice cu ridicarea de picioare subacvatica, miscare ce in general este executata pe la finalul clasei cand deja simti cum esti luata de valul oboselii si de bucuria unui antrenament eficient.

Probabil ca cea mai frumoasa senzatie este cea pe care o resimti dupa clasa cand traiesti cu impresia ca tocmai ai iesit de la masaj si cand ajungi acasa vei dormi ca un prunc si te vei simti senzational!

Care sunt avantajele indoor cycling-ului subacvatic?

Avantajul de baza al acestui tip de antrenament este acela ca miscarile sunt ideale pentru persoanele care au avut de-a face cu niste rani sau accidentari, iar impactul asupra articulatiilor este minim, pastrand insa dificulatatea si eficienta unui antrenament cardiovascular pe care cei mai multi dintre noi le urmarim.

Executia cu buna dispozitie in apa iti va sprijini in mod natural si coloana vertebrala, ceea ce pentru multe persoane probabil ca este o problema in general la diversele clase aerobice, in special la cele de spinning unde este necesar sa te tot apleci deasupra bicicletei.

Da, din pacate nu multe persoane cunosc pozitiile corecte pe care trebuie sa le ai in timpul orei de indoor cycling, instructorii nu corecteaza postura intotdeauna si asa participantii ajung sa plece de la ora cu dureri infernale de spate.

Pe site-ul de promovare al acestui sport, compania ce il promoveaza sustine ca printre multiplele sale beneficii se numara si reducerea celulitei, lipsa febrei musculare (care nu este neaparat un scop al cuiva care face sport) si inducerea unui somn mai sanatos si odihnitor (despre remediile pentru un somn mai reconfortant am discutat intr-un articol anterior, dar si despre ce este bine sa mananci si ce nu inainte de culcare ti-am mai scris). Momentan oricum nu exista studii care pot sustine aceste afirmatii ale promotorilor acestui sport.

La urma urmei si cycling-ul sub apa se desfasoara similar unei ore de indoor cycling clasice, fiind la fel de solicitanta avand in vedere ca mai ai parte in plus si de suvoaiele de apa care se strecoara printre picioarele tale solicitate la maxim, ai parte de muzica, de sprinturi si de un instructor care iti ofera indicatii despre cum sa executi corect si cand sa schimbi pozitiile pentru a obtine rezultatele cele mai bune in cel mai scurt timp.

Antrenament eficient pentru picioare, dar si pentru brate

La finalul antrenamentului iti vei da seama ca simti oboseala atat la nivelul picioarelor, cat si la nivelul bratelor pe care le vei solicita intens si pentru niste miscari similare inotului, insa starea de relaxare pe care o vei simti dupa ce vei iesi din apa este incontestabila, cel putin asa sustin toate cele care au incercat clasa de cycling sub apa.

Dezavantajul clasei este acela ca bicicletele nu sunt securizate sub apa si se mai pot misca, fapt ce te poate dezechilibra sau poate face mai dificila mentinerea ritmului corect.

Promotorii aqua cycling-ului sustin ca acest sport inovator reprezinta o imbinare grozava intre o clasa de yoga si o clasa de indoor cycling clasic, pastrand intensitatea pedalatului dar oferind linistea si mangaierea relaxanta a apei similare unei ore de yoga.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Tehnici pentru reducerea stresului, somn mai bun si concentrare prin yoga

Fie ca e vorba de un deadline la job, o despartire neplacuta sau adictia pentru un serial, exista o multime de motive care ne pot tine treji si agitati, foindu-ne chiar si cateva ore inainte de a adormi sau ne pot trezi ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? 5 greseli pe care le poti comite

In prima parte a articolului am discutat despre cateva dintre regulile de baza care te vor tine pe drumul cel bun spre o sanatate de fier si spre atingerea obiectivelor de fitness sau de orice fel, de ...
 » mai mult...

Metode de relaxare si pastrare a calmului pentru reducerea stresului

Ai nevoie de niste metode simple si eficiente pentru a te calma? Simti ca uneori ti se tot aduna lucruri pe lista de "to do" mult mai rapid decat le poti indeplini? Te ingrijorezi de multe ori ca nu vei avea timp sa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici