Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Vreau sa slabesc de ce nu reusesc?


de ce nu slabescSlabirea este un proces complicat. Daca era ceva usor de facut, probabil ca mai toti eram slabi si in forma senzationala. Produsele nesanatoase au de multe ori un gust mai bun decat cele sanatoase si un weekend cu maraton de seriale in pat este de multe ori mai tentant decat o sesiune chiar si de numai o ora de antrenament la sala.

Totusi, vorba aia “nothing tastes as good as skinny feels like” (niciun gust nu te face sa te simti atat de bine cum te face sa te simti a fi slaba) are o mare doza de adevar in ea (desi noi mizam totusi pentru un aspect fit, sa nu uitam).

De ce nu reusesc sa slabesc

Identificarea greutatii ideale este mult mai usor de facut cand obiceiurile sanatoase sunt puse la punct. Poate ca uneori nici nu-ti dai seama, insa probabil ca pe parcursul zilei faci o multime de alegeri care stau in calea obiectivelor sanatoase.

1. Pregatirea neadecvata

Daca iti vei umple rafturile si frigiderul cu alimente sanatoase, precum proteine slabe, carbohidrati din cereale integrale, fructe, legume si grasimi sanatoase, mai mult ca sigur ca le vei consuma. A fi pregatit inseamna si identificarea cauzelor pentru pofte si gasirea unor alternative sanatoase in jur. Daca ai pofta de ceva dulce, consuma niste fructe proaspete. Cel putin asa spune teoria.

Eu recunosc ca functionez mai bine pe proteine in momentul in care ma ia cu pofte de produse procesate. In general avem tendinta sa judecam gresit pofta de dulce, de cele mai multe ori organismul ne cere pur si simplu mancare. Deci concluzia evidenta este ca trebuie sa ai la indemana alimente sanatoase in care sa te “infigi”.

2. Nu bei suficienta apa

Da, stiu, deja e plictisitor sa tot auzi/citesti asta, insa consumul adecvat de apa chiar are un impact pozitiv asupra intregului organism. Iti mentine pielea sanatoasa, iti ajuta creierul sa functioneze de ce nu slabesc 2adecvat si sustine o digestie sanatoasa si un metabolism la cote optime. Deshidratarea te poate face sa te simti si lipsit de energie. De altfel, oboseala este unul dintre primele semne ale deshidratarii.

Multe persoane interpreteaza gresit acea senzatie de moleseala ca fiind foame si mananca pentru acel imbold de energie. Studiile au descoperit ca cei care tin diete si beau cam 200-300ml de apa inainte de masa scad in medie cam cu 2kg mai mult decat cei care nu au baut inainte de masa. Cantitatea de apa necesara depinde de diversi factori si, pentru ca orice corp este diferit, acea valoare difera.

Ca regula simpla, stiu ca se inmulteste greutatea cu 30 si obtii o valorea destul de clara, gen daca ai 50kg, atunci trebuie sa consumi cam 1.5l de lichide.

3. Nu consumi suficiente proteine

Stiu ca exista o multime de curente alimentare care sustin ca proteinele nu sunt sanatoase, ca iti distrugi rinichii, creste aciditatea in organism si asa mai departe. Atata timp cat nu depasesti anumite limite (chiar si persoane care consumau 5g proteina/kg de masa corporala ramaneau cu sanatatea intacta) vei fi perfect in regula, iar daca faci sport consumul de proteine este imperios. Despre proteinele complete si proteinele incomplete am discutat mai tarziu, sigur te va interesa diferenta.

Clar proteina este nutrientul cel mai important pentru slabire. Consuma cam 25-30% din calorii de proteine, iar asa iti vei accelera metabolismul cam cu 80-100 de calorii si vei si manca mai putine calorii per total pe zi..

de ce nu slabesc 3Ideal este sa consumi o anumita cantitate de proteine la fiecare masa (de fapt e bine sa consumi toti macronutrientii la fiecare masa). Organismul arde de doua ori mai multa energie pentru a procesa proteinele decat pentru procesarea grasimilor si carbohidratilor. Asta inseamna ca daca vei consuma proteine, organismul va arde foarte multe calorii pentru a le digera.

Surse foarte bune de proteine pot fi gasite in carne precum pui fara piele (n-o sa-ti vina sa crezi dar diferenta intre puiul cu piele si cel fara este de 50 calorii la 100g, deci destul de semnificativa), muschi de vita, muschi de porc sau piept de curcan, dar si fructele de mare.

Alte surse bune de proteine ar mai fi ouale, branza cottage, branza de vaci, nucile sau iaurtul grecesc. Pentru cei care fac sala si au nevoie de un plus de proteine, puteti alege pudrele proteice.

4. Consumul prea mare de calorii lichide

Am observat ca unele persoane uita sa adauge la totalul caloric zilnic si bauturile pe care le consuma. Bauturile calorice sunt destul de ineficiente in privinta mentinerii satietatii. Da, ma refer chiar si la sucurile naturale de fructe (chiar si cele facute in casa). Poti insa sa alegi sa tii o cura de detoxifiere cu sucuri si atunci e alta poveste. Alaturi de sucurile naturale ar mai fi si bauturile pentru sportivi si, desigur, alcoolul.

Daca totusi situatia “cere” sa consumi alcool, atunci alege vinul, berea light sau un cocktail care contine alcool si apa care sa-l dilueze.

5. Nu dormi suficient

Despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn de calitate am scris in repetate randuri si cam peste tot citesti despre asta. Totusi nu cred ca se poate vorbi prea mult despre cat de mult ne dauneaza sa nu dormim suficient sau bine. Somnul de calitate este esential pentru obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase.

Un studiu din anul 2006 al Universitatii Case Western Reserve a analizat greutatea si patternurile de somn a 68.000 de femei pe parcursul a 16 ani. Femeile care au declarat ca dorm 5 sau mai putine ore pe noapte cantareau in medie cu 2.5 kg mai mult decat cele care dormeau minim 7 ore pe noapte. Asta se intampla datorita sau din cauza hormonilor grelina si leptina. Grelina stimuleaza pofta de mancare in timp ce leptina este responsabila pentru a te face sa simti senzatia de satietate dupa ce ai mancat.

Lipsa de somn poate creste nivelul grelinei si il va scadea pe cel al leptinei. Senzatia de foame fara sa simti vreodata satietate nu face casa buna cu slabirea.

6. Nu notezi ce mananci

Un jurnal alimentar poate fi o unealta foarte eficienta atunci cand vrei sa slabesti. Daca mananci bine si faci sport insa kilogramele nici nu coboara si nici nu remarci modificari pozitive in compozitia corporala, este foarte posibil sa mananci mai mult si mai prost decat crezi.

de ce nu slabesc 4Noteaza-ti tot ce consumi (tot!). Este o metoda foarte puternica cu care nu vei mai uita de exemplu de acei pumni de bomboane pe care le-ai mancat dupa-amiaza. Si stiind totusi ca va trebui sa notezi absolut orice consumi, exista chiar sanse sa nu te mai infigi chiar in tot ce prinzi.

Dupa ce va trece mai mult timp, vei incepe sa identifici anumite pattern-uri in comportamentul tau. Daca observi ca mananci mai mult cand esti in contexte sociale, poate vei incerca sa iei anumite masuri de preventie.

7. Nu faci antrenamente cu greutati

Desi clar si antrenamentul cardio are o multime de beneficii, atunci cand vrei sa slabesti, ridicatul de greutati este absolut necesar. Antrenamentele cu greutati iti accelereaza metabolismul pe parcursul exercitiilor si il mentine ridicat si pentru alte cateva ore dupa incheierea sesiunii de sport.

Deci antrenamentele de forta iti vor transforma corpul intr-o masinarie care arde calorii mult mai intens, plus ca muschii ard ei insisi mai multe calorii. Si nu, nu ma refer la o masa musculara extrem de proeminenta ci una care sa iti ofere formele pe care cu siguranta ti le doresti.

8. Renunti usor

Nu te mai blama atat si nu te lasa doborata de esecuri. Uneori nu vei reusi ceea ce-ti propui si nu este absolut nimic in neregula cu asta. Poate ca uneori efectiv nu vei avea chef de sala, poate ca uneori vei manca o felie de (sau doua) de tort. Tine minte ca astea nu sunt motive pentru care sa capitulezi definitiv.

Daca vei cadea in pacat la o masa nu inseamna ca e cazul sa deraiezi complet de la “itinerariul” catre obiectivele tale. Nu greseala conteaza cel mai mult ci felul in care actionezi in urma acelei greseli. Aduna-te si revino la obiceiurile sanatoase.

Si astea nu sunt singurele motivele pentru care nu slabesti, citeste si partea a doua si poate vei fi chiar surprinsa de unele cauze.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Metode sa arzi grasimea si sa te tonifiezi

Se pare ca imi dedic cariera discutiilor despre cum sa arzi grasimea :)) Nu e nimic rau in asta de altfel, toate ne dorim sa aratam cat mai bine si daca tot exista niste tehnici clare pentru arderea grasimii, atunci de ...
 » mai mult...

Ghidul pentru scaderea in greutate - sfaturi si trucuri

Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ...
 » mai mult...

Cum sa fii in forma maxima la petrecerile de sarbatori?

Am devenit cam obsedata de cum sa incerci sa mentii stilul de viata sanatos si de sarbatori. Poate fac asta si pentru a ma convinge si pe mine sa o fac pentru ca, da, recunosc, in primul rand mie imi va fi foarte greu ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici