Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum ne afecteaza silueta si sanatatea produsele procesate, rafinate


produse rafinateVorbesc des despre mancatul sanatos, aproape ca vorbesc numai despre mancatul sanatos. Hai sa vorbim azi despre mancatul nesanatos! Sa vorbim despre cum ne afecteaza sanatatea alimentele procesate, motivul principal pentru majoritatea imbolnavirilor de care tot auzim. O fi o noutate?! Mancarea nesanatoasa ne ingrasa si ne imbolnaveste! Wow!

Poate ca nu esti acord. De unde stim ca mancarea de proasta calitate ne afecteaza atat de mult? Ei bine, afla ca de fiecare data cand o populatie incepe sa se occidentalizeze si sa inglobeze din ce in ce mai multe produse procesate, ajung sa se imbolnaveasca.

Lucrurile iau amploare in numai cativa ani si nu pentru ca li se modifica genele ci pentru ca alimentatia e nepotrivita.

De ce sa consumam alimente naturale? Cum ne afecteaza produsele procesate?

Sa clarific in primul rand ce inseamna ca un aliment sa fie procesat. Bineinteles ca majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt procesate intr-un fel sau altul. Merele sunt taiate din pomi, carnea tocata este tocata cu o masinarie, iar untul este de fapt o crema provenita din anumite procese prin care trece laptele.

Dar este o diferenta intre procesarea mecanica si procesarea chimica. Daca vorbim despre un singur ingredient la care nu se adauga chimicale, atunci nu mai conteaza daca a fost tocat sau pus intr-un borcan. Tot aliment adevarat e.

In schimb, alimentele care au fost procesate chimic si produse exclusiv din ingrediente rafinate si substante artificiale sunt cele "procesate" complet si pe care le hulim pe toate caile... cel putin noi astia care stim ceva despre nutritie.

Dar sa vedem in ce fel ne afecteaza aceste produse procesate si nesanatoase

1. Produsele procesate sunt in general pline de zahar si sirop de porumb bogat in fructoza

Produsele procesate sunt in general pline de zahar sau, daca stai printre americani, sirop de porumb. Deja nu mai trebuie sa iti precizez ca zaharul consumat in exces poate dauna grav sanatatii. In plus, banuiesc ca mai stii si ca zaharul reprezinta niste calorii "goale", nu are niciun nutrient esential si e plin de calorii.

Faptul ca are multe calorii este doar problema superficiala, efectele devastatoare asupra metabolismului ar trebui sa ne intereseze in mod deosebit.

produse rafinate 2Zaharul, consumat in exces, poate conduce la cresterea rezistentei la insulinta, cresterea trigliceridelor, cresterea colesterolului rau si acumularea de grasime in ficat si cavitatea abdominala. Nu degeaba este asociat cu unele dintre cele mai intalnite afectiuni din zilele noastre: boli de inima, diabet. obezitate si cancer.

2. Produsele procesate conduc la consumul lor in exces

Toti vrem sa mancam bine, este firesc. Apetitul nostru graviteaza inspre gusturile de dulce, sarat si gras, pentru ca toti stim ca acestea contin calorii si nutrienti de care avem nevoie pentru supravietuire. Normal ca daca un producator vrea ca produsul lui sa se vanda, va trebui sa il faca bun la gust.

Competitia este acerba in ziua de azi insa. Producatorii de mancare sunt multi si diferiti si mancarea trebuie sa fie cat se poate de dezirabila pentru cumparatori.

Multe produse procesate au fost "puse cap la cap" pentru a deveni incredibil de satisfacatoare pentru creier, astfel ca ajung sa depaseasca in gust ceea ce natura ne ofera.

Avem niste mecanisme complicate in corp si creier menite sa regleze echilibrul energetic (cat de mult mancam si cat ardem) - ceea ce, pana acum ceva vreme, lucrau sa ne mentina sanatosi.

Satisfactia pe care ne-o ofera mancarea procesata ne va determina sa mancam mai mult decat avem nevoie si asa ne vom compromite sanatatea. De fiecare daca cand vom simti nevoia, ne vom "premia" cu ceva procesat pentru ca vom fi intr-un fel de transa.

3. Produsele procesate contin tot felul de ingrediente artificiale

Stii ce se zice: nu cumpara un produs daca are mai mult de 5 ingrediente pe eticheta. Din nou banuiesc ceva pozitiv si am increderea ca te cam uiti pe etichete. Ai vazut si tu cum produsele colorate si frumos ambalate au tot felul de ingrediente cu denumiri dubioase care numai cu gandul la mancare nu te duc.

Substantele chimice sunt adaugate pentru tot felul de scopuri.

Pe lista de ingrediente a tragediilor alimentare poti gasi (si cel mai probabil, VEI gasi):

  • conservanti - substante chimice care previn ca produsele sa se strice
  • coloranti: substante chimice care sunt folosite pentru a oferi o anumita culoare produsului
  • arome: evident, ofera o anumita aroma
  • texturizante: ofera produselor o anumita textura

Si gandeste-te ca produsele procesate mai contin si alte ingrediente care nici macar nu sunt listate pe eticheta. "Aroma artificiala" este cel mai probabil o combinatie de ingrediente.

junk food4. Produsele procesate dau dependenta

Asa cum am zis, genul asta de produse iti dau sentimentul ca te premiezi, iar acest lucru poate avea consecinte serioase pentru anumite persoane. Acestea pot dezvolta o dependenta si isi vor pierde complet controlul asupra consumului. Din acest motiv poate ai observat ca nu poti renunta la dulce atat de usor si exista atatea provocari, chiar si in online, cu nu stiu cate zile de detoxifiere fara dulce.

Cand mananci aceste produse secreti dopamina, deja ai creierul "compromis".

5. Produsele procesate sunt pline de carbohidrati rafinati

Inca mai exista o multime de controverse legate de cati carbohidrati sa mancam. Multi considera ca majoritatea caloriilor ar trebui sa provina din carbohidrati, pe cand altii cred ca ar trebui evitati ca ciuma!

Singurul lucru asupra caruia toata lumea convine este ca mult mai sanatosi si recomandati sunt carbohidratii complecsi.

Produsele procesate sunt cele care contin in general carbohidrati simpli, adica aia de care nu avem nevoie. Acestia determina o crestere rapida a glicemiei si, implicit, a insulinei. Asta va conduce cel mai probabil la pofte la numai cateva ore dupa masa, in momentul in care glicemia va fi scazut dramatic.

Nu lasa sa te pacaleasca produsele frumos ambalate pe care scrie "cereale integrale". In general sunt niste produse din ingrediente albe, nocive, cu un iz de ceva integral in ele.

6. Majoritatea produselor procesate contin foarte putini nutrienti

junk foodDaca ar fi sa comparam produsele procesate cu cele naturale, integrale, normal ca acestea sunt mult mai sarace in nutrienti. In anumite cazuri mai sunt adaugate niste vitamine si minerale sintetice pentru a compensa pentru ceea ce se pierde in procesul de industrializare. Totusi, nutrientii sintetici NU sunt un bun inlocuitor pentru cei naturali.

Si sa nu uitam ca alimentele adevarate contin mult mai multe elemente decat vitaminele si minerale standard cu care suntem familiarizati. Alimentele adevarate, adice cele de origine vegetala sau animala, contin o multime de nutrienti pe care stiinta inca nu i-a descoperit.

Pe langa asta, organismul se va lupta pentru a elimina toti antinutrientii si substantele chimice pe care produsele procesate le contin iar acest lucru va conduce la o si mai proasta absorbtie a nutrientilor din alimentele naturale pe care sper ca le consumi.

7. Produsele procesate au continut scazut de fibre

Fibrele, in special fibrele solubile, fermentabile, au diverse beneficii.

Unul dintre beneficiile principale ale fibrelor este acela ca actioneaza ca un prebiotic, hranind bacteriile din intestine. Exista si dovezi cum ca fibrele pot incetini absorbtia carbohidratilor si ne pot ajuta sa simtim senzatia de satietate cu un consum caloric mai mic. Deci daca mananci alimente cu fibre, mananci mai putin!

Fibrele solubile pot trata cazuri precum cele de constipatie, o problema destul de comuna in ziua de azi.

Fibrele care se gasesc in mod natural in alimente se pierd in timpul procedurilor de procesare sau sunt inlaturate in mod neintentionat. Deci majoritatea produselor procesate au continut mic de fibre alimentare.

8. Arzi mai putine calorii consumand produse rafinate si se digera mai repede

produse rafinateProducatorii de alimente isi doresc ca produsele lor procesate sa se strice cat mai greu. Isi mai doresc si ca produsul lor sa aiba o consistenta similara intotdeauna si sa fie si usor de consumat.

Dat fiind felul in care produsele sunt procesate, acestea sunt foarte usor de mestecat si inghitit. Uneori chiar simti cum se topesc in gura!

Majoritatea fibrelor au fost scoase si ingredientele sunt rafinate, sunt numai niste nutrienti izolati care nu au nicio legatura cu alimentele naturale din care provin. Una dintre consecinte este ca arzi mai putine calorii digerandu-le si se si digera mult mai usor decat alimentele neprocesate.

Un studiu pe 17 barbati si femei a analizat cate calorii sunt arse in momentul in care acestia mancau produse rafinate vs momentul in care mancau produse naturale. Au mancat fie un sandvici cu paine integrala si branza cheddar (alimente integrale), fie paine alba cu branza procesata.

Se pare ca digestia mesei neprocesate a ars de doua ori mai multe calorii!

Efectul termic al alimentelor reprezinta o metoda de masurare a felului in care diverse alimente stimuleaza arderea caloriilor dupa ce au fost consumate. Ajunge cam la 10% din rata metabolica a unei persoane obisnuite.

9. Produsele procesate sunt cel mai adesea pline de grasimi trans si uleiuri vegetale procesate

Despre grasimile sanatoase si grasimile nesanatoase am vorbit si in trecut, iar produsele procesate sunt pline de cele rele. Ele contin in general grasimi ieftine, uleiuri vegetale sau din seminte rafinate (cum e uleiul de soia) care sunt cel mai probabil hidrogenate... ceea ce le transforma in grasimi trans.

Uleiurile vegetale sunt extrem de nesanatoase si majoritatea persoanelor consuma prea multe deja.

Aceste grasimi contin cantitati excesive de acizi grasi Omega 6, care determina oxidare si inflamatie in organism. Studiile arata ca asa iti creste semnificativ riscul de boli de inima, foarte comune in statele occidentale oricum.

Daca grasimile sunt hidrogenate este chiar mai rau. Grasimile hidrogenate (trans) sunt printre cele mai nocive substante pe care le poti baga in corp.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Mituri despre diete complet gresite si de care trebuie sa uiti

De cate ori nu ne trezim dezbatand subiectul dietelor minune? Eu de cele mai multe ori ma straduiesc sa elimin din discutie din start posibilitatea ca asemenea metode de slabit sa mai fie luate in calcul insa imi dau ...
 » mai mult...

Sucuri de fructe si legume pentru cura de detoxifiere

Despre cura de detoxifiere am scris si ti-am facut chiar si o lista cu alimente bune pentru detoxifiere. In primul articol mentionat am vorbit putin si despre dezavantajele dietei de detoxifiere si de ce nu e chiar ...
 » mai mult...

Cum ne afecteaza toxinele depozitate in celulele de grasime?

Nu cred ca mai e necesar sa subliniez cate probleme de sanatate pot fi generate de o crestere in greutate excesiva. Obezitate si ingrasatul cu multe kilograme conduc la afectiuni precum diabet, tensiune arteriala sau ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici