Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Mituri despre diete complet gresite si de care trebuie sa uiti


mituri dietaDe cate ori nu ne trezim dezbatand subiectul dietelor minune? Eu de cele mai multe ori ma straduiesc sa elimin din discutie din start posibilitatea ca asemenea metode de slabit sa mai fie luate in calcul insa imi dau seama ca la cat de multi "experti" si "cercetatori" tot apar cu noi idei inovatoare de slabire nu am aproape nicio sansa sa nu dau peste persoane interesate de dietele minute sau alimentele minune pentru slabit. Am mentionat totusi o dieta relativ sanatoasa cu ceva timp in urma, dieta DASH.

Nici nu pot invinovati pe cineva pentru faptul ca are dubii in legatura cu cele mai bune metode pentru slabire sau pentru ca nu stie de ce se ingrasa avand in vedere ca trendurile se tot schimba, iar cercetarile stiintifice nu prea ne mai pun la dispozitie rezultate irefutabile si ceea ce ieri parea a fi un aliat in planul de slabire astazi ia forma unui produs cu potential nociv. Ok, poate exagerez, insa clar nu putem cristaliza decat niste linii generale in privinta slabitului sanatos si sigur.

De ce nu slabesc? Ce fac gresit si cum sa schimb alimentatia pentru a slabi?

Eh, aceste linii mari totusi mai sunt inca dictate de o serie de mituri extrem de daunatoare si nejustificate de toate studiile recente (daca 20-30 de ani mai pot fi considerati era recenta). Miturile alimentare nu ne permit sa slabim asa cum ne dorim, ne creeaza dezechilibre in organism, ne imbolnavesc si nu ne permit sa avem un stil alimentar care sa ne creeze placere cand mancam.

Mitul 1: Daca mananc dupa ora 18 ma ingras?!

Asta este unul dintre cele mai gogonate mituri. Desigur ca o prostie la fel de mare este si aceea cum ca trebuie sa mananci neaparat 5-6 mese pe zi la nu stiu cate ore. Se mai si bat cap in cap. Adica te straduiesti sa consumi putin si des pe parcursul zilei, ca apoi sa stai intr-un post indelungat de 12 ore sau mai mult... Da, are sens! Recomandare cu "nu mananc dupa ora 18-19" se poate aplica si da rezultate persoanelor care se culca pe la 21-22.

Sunt de acord cu teoria conform careia este indicat sa mananci cu 2-3 ore inainte de culcare. Mancatul prea tarziu nu te ingrasa neaparat dar iti garantez ca iti va afecta somnul, faptul ca digestia se va petrece in somn te va face cel mai probabil sa te zvarcolesti intreaga noapte, iar lipsa de somn cu siguranta te va ingrasa. Citeste despre leptina si despre beneficiile somnului pentru a intelege de ce somnul este esential slabirii, dar si ce este bine si ce nu trebuie sa mananci inainte de culcare.

Mitul 2: Carbohidratii ingrasa, organismul meu nu are nevoie de acestia!

Am tot postulat faptul ca nu sunt sustinatoarea carbohidratilor si nu ii consider esentiali, desi cu ei se hraneste creierul nostru, din acest motiv am si scris despre dieta ketogenica, insa la fel ca in cazul dietei Paleo, trebuie sa recunosc ca pentru bunastarea si sanatatea psihica a multora carbohidratii sunt esentiali. Este adevarat ca aceasta teorie este baza a nenumarate regimuri de slabit, extrem de populare in ziua de astazi, insa carbohidratii sunt elemente foarte importante pentru functionarea propice a organismului. Creierul foloseste 130 de grame de carbohidrati in fiecare zi, iar producerea de serotonina este conditionata intr-o anumita masura de consumul acestora.

Nu ar trebui insa sa te repezi la paine, produse de panificatie, faineturi, patiserii sau cereale care cica te slabesc in mod mincinos, la fel ca si biscuitii cu "fibre"! Fibrele sunt prezente in legume, cereale integrale, fructe si fasole si utilizarea acestora in meniul zilnic sporeste eventualitatea de a ne feri de unul din efectele negative a eliminarii carbohidratilor, constipatia.

Mitul 3: Dieta Paleo este cea mai potrivita, datorita istoricului evolutiei umane!

Eu am scris despre beneficiile dietei Paleo si o sustin in continuare, insa aceasta dieta poate foarte bine sa nu satisfaca nevoile oricui, poate sa nu fie accesibila oricui si poate sa nu se muleze pe placerile oricarei persoane. Dieta Paleo se bazeaza pe consumul exclusiv al mancarurilor ce pot fi obtinute prin vanat, pescuit sau recoltare, precum: carne, peste, crustacee, pui, oua, legume, radacinoase si fructe. Utilizarea cerealelor, a produselor lactate, a zaharului si a sarii nu sunt permise, desi acestea contin si ele o serie de nutrienti. Nu vreau sa fiu nici nedreapta si sa nu mentionez ca eu nu sunt foarte pro cereale si din acest motiv am si scris despre cat de benefice sau daunatoare sunt cerealele.

Un dezavantaj al Dietei Paleo este faptul ca aceasta nu presupune sa te bucuri de mancarea consumata, iar acest lucru ar putea dauna pierderii de kilograme in plus. Conform unui studiu, persoanele care savureaza mesele si se bucura atunci cand mananca alimente care le plac, reusesc sa piarda mai multe kilograme si sa-si mentina greutatea pe termen indelungat.

Mitul nr.4: Exista o dieta potrivita fiecarei grupe sanguine!

Aceasta afirmatie nu are nici un suport empiric sau stiintific, asadar nu ar trebui sa mai pleci urechea la cei care te sfatuiesc sa mananci doar telina daca ai grupa de sange 0.

Mitul nr.5: Cura de detoxifiere cu sucuri este absolut necesara

Extrem de promovate si incercate in zilele noastre, juicing-ul si detoxifierea nu sunt atat de benefice pentru organismul tau, pe cat ai putea crede. Corpul nostru beneficiaza de rinichi si de ficat, care servesc drept mecanisme de curatare a organismului de toxine, fara ca tu sa mai fii nevoita sa faci altceva.

In plus, regimurile cu sucuri sunt lipsite de unele elemente si vitamine absolut necesare unui organism sanatos, precum: proteine, acizi grasi, fibre si altele. Atunci cand acestea nu sunt oferite organismului prin intermediul meselor, aceste elemente incep sa fie preluate din muschi si organe, rezultatul fiind nimic altceva decat o pierdere a masei musculare.

Mitul nr.6: Grasimile ingrasa, consuma numai alimente cu continut mic de grasimi

Am mai mentionat acest mit si in articolul despre greselile alimentare din cauza carora nu reusesti sa slabesti. Grasimile, proteinele si carbohidratii sunt toate foarte importanti pentru ca sa ne putem bucura de sanatatea si frumusetea corpului nostru. Nu ar trebui sa ne ferim de consumul grasimilor, deoarece acestea nu iti adauga la numarul de kilograme aratate de cantar.

Creierul este format din 60% grasimi, astfel trebuie sa consumam grasimi, pentru a putea absorbi unele elemente esentiale. Conform studiilor recente din domeniul nutritiei si a regimurilor de slabit, cea mai benefica dieta este cea a popoarelor Mediteraneene, care se bazeaza pe consumul de fructe, legume, seminte, alune, cereale integrale, peste si ulei de masline.

Aproximativ 40% din caloriile consumate de catre aceste popoare provin din grasimi saturate, acestea fiind cele potrivite corpului. Totusi, ar trebui sa atragem atentia la diferenta intre grasimile “bune”, adica cele saturate si polinesaturate si grasimile care dauneaza, grasimile trans (regasite in dulciuri, margarina, tot felul de produse procesate). De asemenea, ar fi benefic sa tinem cont si de nivelul colesterolului.

Organismul uman este un mecanism atat de complex, care are puterea sa mentina un nivel al greutatii determinat genetic, tot ce trebuie sa faci este sa ii asculti si sa-i descifrezi necesitatile.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Dieta flexibila - mananc dulciuri si fast food si nu ma ingras?

Mananca multe mese pe zi si mici, asa zic multe voci ale nutritionistilor. Banuiesc ca acusica o sa-ti sune alarma pentru o noua masa programata. Ce mananci? 100 g de piept de pui la gratar, 200 g broccoli si poate ceva ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc desi tin dieta si fac sport?

Nu promovez dietele decat daca intr-adevar le consider eficiente si in general ai observat ca NICIODATA nu recomand infometarea (ceea ce majoritatea dietelor fac) sau eliminarea vreunei grupe alimentare (ceea ce multe ...
 » mai mult...

Slabirea rapida si sanatoasa - mituri si idei gresite

Mi-am dat seama ca desi ma straduiesc destul de mult sa aduc in tema pe toata lumea in legatura cu stilul de viata sanatos, parca nu am investit suficient timp in eliminarea anumitor mituri despre slabire sau in ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici